Implantul cochlear (implant de ureche bionica) este un dispozitiv computerizat care poate restabili auzul persoanelor cu pierdere senzorineurala moderata pana la profunda a auzului (surditate neurologica). Este unica tehnologie medicala apta sa redea unul din cele cinci simturi – cel al auzului. Spre deosebire de proteza auditiva, care doar amplifica sunetele, implantul cochlear modifica undele sonore, transformandu-le in semnale electrice. Dispozitivele auditive presupun utilizarea celulelor firelor de par in urechea interna in timp ce implantul cochlear transforma sunetele din mediul inconjurator sau cuvintele in semnale electrice, transmitand aceste semnale catre nervul auditiv.
Un implant cochlear are doua componente principale:
- Componentul intern care consta intr-un mic dispozitiv electronic care
este implantat chirurgical sub piele, in spatele urechii, conectand
electrozii filetati in cochlee.
- Un component extern, atasat in spatele urechii, care consta intr-un
procesor al sunetului, un microfon si un compartiment pentru baterii.
Microfonul preia sunetul si permite procesorului de
sunet sa il transmita prin semnale electrice distincte. Aceste semnale sau
“coduri” circula printr-un cablu subtire spre componentul atasat capului si
sunt transmise prin piele, prin unde sonore catre implantul existent in
cochlee. Semnalele electrozilor stimuleaza nervii auditivi pentru a transmite
informatia catre creier, unde sunt interpretate ca sunete cu inteles.
Doua urechi sunt mai bune
decat una singura
Implantarea
cohleara bilaterala
Implantare
bilaterala inseamna implant cohlear in ambele urechi. Auzul cu doua urechi,
numit si auz bilateral, are avantaje clare, precum o intelegere imbunatatita a
vorbirii in mediu de zgomot, o recunoastere mai buna a vorbirii si localizarea
sunetului. In general, se poate spune ca “stereo” auzul (cu doua urechi) este
mai putin dificil decat “mono” auzul (cu o ureche).
Implanturi bilaterale la copii
Copiii cu implant sunt un grup unic. Spre deosebire de adulti, care poate ca au auzit candva si apoi si-au pierdut auzul, copiii de obicei invata sa asculte folosind doar sunetul pe care il primesc de la implantul cohlear. Se stie ca este mai dificil sa inveti anumite lucruri mai tarziu in viata – cum ar fi invatarea unei limbi straine – si s-a inteles de mult ca exista o “fereastra critica” de timp in prima copilarie, cand copilul are cele mai mari sanse sa foloseasca sunetul pentru dezvoltarea limbajului. De exemplu, studiile au ilustrat ca acei copii care au primit un implant bilateral inainte de varsta de 3½ ani au fost in stare sa foloseasca la maximum capacitatea creierului de a invata.
Intr-un studiu retrospectiv folosind un chestionar pentru parinti, calitatea auditiva a copiilor s-a descoperit a fi semnificativ mai buna dupa implantarea bilaterala. Copiii implantati bilateral raspund mult mai repede in situatii de grup; ei reactioneaza mai repede si mai adecvat in situatiile cotidiene si achizitioneaza limbajul spontan. In plus, efortul auditiv este redus si, dupa cum afirma parintii, copiii sunt mai putin obositi dupa scoala sau gradinita. Parintii copiilor implantati bilateral raporteaza frecvent beneficii clare in intelegerea vorbirii si intr-o crestere a increderii in sine a copilului lor.
Sursa: www.medel.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu